Az Európai Bizottság kiadta Európa digitális teljesítményéről szóló átfogó 2020. évi Digitális Gazdaság és Társadalom Indexről (DESI) szóló Jelentését[1], amelyben a tagállamok digitális versenyképességének alakulását, a digitalizálás területén történő előrehaladást követi nyomon.

A Jelentés öt területet vizsgál: 1. Internet-hozzáférés, 2. Humán tőke, 3. Internetes szolgáltatások használata, 4. A digitális technológiák integráltsága, 5. Digitális közszolgáltatások.

A dokumentum[2] alapján Magyarország a 28 uniós tagállam között a 21. helyen áll. Az ország eredményei az elmúlt néhány évben nagyjából az uniós átlagnak megfelelő ütemben javultak.

Hazánk legjobban a szélessávú hozzáféréssel kapcsolatos vetület tekintetében teljesít. A legalább 100 Mbps sebességű szélessávú internet-hozzáférés terjesztése, valamint az 5G felkészültség tekintetében az élen állunk, és jó eredményeket értünk el a vezetékes szélessávú internet-hozzáférés terjesztése terén is. Az ország ugyanakkor lemaradásban van a vállalkozások digitalizálása és a digitális közszolgáltatások területén, a nagy kapacitású hálózatok (VHCN) lefedettsége pedig éppen az EU átlag alatt marad.

Az értékelés megállapítja továbbá, hogy Magyarországon a vállalatok többsége nem aknázza ki a digitális technológiákban, például a felhőalapú számítástechnikában és a big data technológiában rejlő lehetőségeket, és csak kevés végez közülük online értékesítést. Ami a humán tőkét illeti, a lakosság több mint fele nem rendelkezik alapvető digitális és a szoftverek használatához szükséges készségekkel.

 

A jelenlegi világjárvány rávilágított, hogy alapvető fontosságúak a digitális eszközök és technológia: a hálózatok, az internet-hozzáférés, az adatok, az MI és a szuper-számítástechnika, valamint az alap- és haladó szintű digitális készségek a gazdaságok számára. A tagállamok egyedi intézkedéseket léptettek életbe a járvány hatásainak mérséklése, a gazdaság élénkítés érdekében.

Az Európai Tanács és a Bizottság vállalta, hogy a kilábalás támogatását a klímasemleges és ellenállóképes digitális átalakulást célzó kettős átmenet tengelyére fűzi fel. Magyarország számos intézkedést hozott a digitális technológiák területén a járvány okozta válság kezelése érdekében, amelyek a DESI mind az öt dimenziót érintették.

 

[1] https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi

[2] DESI Jelentés, 2020, Magyarország