BLOGUNK CÉLJA

Szakterületeink komoly hatással vannak a gazdaság, az államszervezet, a vállalatok működésére és versenyképességére. Legyen szó modern közigazgatásról, hatékony vállalatirányításról vagy a közlekedés jövőjéről, közérthető példák segítségével mutatjuk meg, hogyan válnak valóra a futurisztikusnak tűnő elképzelések.

Hatmilliárd forint logisztikai és turisztikai fejlesztésekre: érkeznek a GINOP-pályázatok

újJelentős pályázati dömpingre lehet számítani 2016 elején, mind a pályázati kiírások, mind a támogatási kérelmek mennyiségét tekintve. Februárban érkezik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program „Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása” című pályázata, a „Turisztikai szervezetek (TDM) fejlesztés” című GINOP-os felhívásra pedig már jelentkezhetnek is a turisztikai nonprofit szervezetek.

A tavalyi év utolsó napjaiban összesen 25 pályázati kiírás jelent meg a gazdaságfejlesztés és innováció (GINOP), a közlekedés (IKOP), a terület- és településfejlesztés (TOP), a vidékfejlesztés (VP), illetve az emberi erőforrások fejlesztésének (EFOP) területén. A megjelent pályázati felhívások a fejlesztési területek széles spektrumát fedik le az infrastrukturális beruházásoktól egészen az innovációs ökoszisztéma fejlesztéséig.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) egyik legfrissebb pályázatának középpontjában a turisztikai nonprofit szervezetek állnak: a „Turisztikai szervezetek (TDM) fejlesztés” című felhívásra már január 4-től adhatóak be támogatási kérelmek. A 10 és 85 millió forint közötti támogatási összegre az úgynevezett turisztikai desztináció menedzsment szervezetek (TDM) pályázhatnak, azaz az olyan szervezetek, amelyek egy turisztikai desztináció turisztikai elemeit, szolgáltatásait menedzselik egymással szoros együttműködésben. A pályázat célja, hogy a kiválasztott nonprofit szervezetek fejlesztésének támogatásával, illetve a köztük lévő térségi együttműködések ösztönzésével javuljon a hazai turisztikai desztinációk versenyképessége.

Februárban érkezik a „Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása” című, 4 milliárd forintos keretösszeggel rendelkező felhívás, amelynek célja a már működő, magas hozzáadott értékkel és növekedési potenciállal rendelkező logisztikai vállalkozások szolgáltatásainak továbbfejlesztése, és ezáltal a hazai vállalkozások versenyképességének javítása. A pályázat keretében elérhető 25-100 millió forintos, 50 százalékos mértékű támogatásra a kkv-k mellett mikro- és nagyvállalkozások is pályázhatnak. A támogatható tevékenységek körébe tartozik a logisztikai szolgáltatásfejlesztéshez kapcsolódó telekhatáron belüli alapinfrastruktúra-bővítés, korszerűsítés és ingatlanberuházás, új eszköz beszerzése, információ technológia-fejlesztés, az új informatikai eszközök és szoftverek, gyártási licencek, illetve a gyártási know-how beszerzése is.

A három pályázat jelentősége elsősorban abban áll, hogy miközben a fejlesztéspolitika célkitűzése a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása, ezek közvetlen támogatásánál gyakran jobb eredményeket lehet az üzleti környezet javításával. Ebbe a célkitűzésbe illeszkedik bele a logisztikai szolgáltatások fejlesztése, ami minden olyan KKV versenyképességére pozitív hatást gyakorol, amelyek ezeket a szolgáltatásokat akár közvetlenül, akár áttételesen igénybe veszik. A turisztikai vállalkozások közvetlen támogatása helyett a fejlesztéspolitika inkább a TDM-eket segíti abban, hogy az előbbieknek vendégeket hozzanak. Az innovatív start-up és spin-off vállalkozásokat pedig egy olyan ökoszisztéma létrehozásával támogatja, amely a legkritikusabb korai fejlődési szakaszban nyújt kézzelfogható támogatást nekik.

Ossza meg ismerőseivel

Hozzászólás a bejegyzéshez