BLOGUNK CÉLJA

Szakterületeink komoly hatással vannak a gazdaság, az államszervezet, a vállalatok működésére és versenyképességére. Legyen szó modern közigazgatásról, hatékony vállalatirányításról vagy a közlekedés jövőjéről, közérthető példák segítségével mutatjuk meg, hogyan válnak valóra a futurisztikusnak tűnő elképzelések.

Hatékonyabb energiamenedzsmenttel zöldülnének az intelligens városok

smartcityAz intelligens városok átfogó digitális monitoring-, és irányítási rendszerrel bővítenék a városi elektromos hálózatokat, sosem látott mértékben támogatva ezzel a települések energiahatékonyságát. Ennek révén lehetőség nyílna a megújuló energiaforrások szélesebb körű bevonására és az újrahasznosítás kibővítésére. A városok növekvő energiaszükségletét így az okos városok fejlesztésével sokkal inkább környezetbarát módon lehetne kielégíteni a jövőben.

Egyre szélesebb körben ismertek az „intelligens város” (smart city) kínálta előnyök, amelyek a közlekedésszervezés, az egészségügy vagy éppen az oktatás területén érhetők el. Jóval kevesebb szó esik azonban az intelligens városok környezetkímélő hatásairól. Az „okos” mérők és automatizált metódusok rendszerével ugyanis az „okos városok” olyan digitális alapú hálózatokat képesek működtetni, amelyek jóval hatékonyabb és diverzifikáltabb energiahasznosítást tesznek lehetővé.

Világszerte jellemző adat, hogy az urbanizáció és a népesség energiaigényének fokozódása miatt az energiafogyasztás 60-70 százaléka a városokhoz, különösen a nagyvárosokhoz köthető. A növekvő kereslet kielégítése azonban a jelenlegi energiaviszonyok közt súlyos környezetkárosító hatásokkal jár.

A keresleti és környezetvédelmi kihívások nyomán a feladat egy olyan integrált energiastratégia és szabályrendszer kidolgozása, amely helyi, régiós vagy akár nemzetközi szinten is összehangolja az energetikai célokat és lehetőségeket. Ennek lehet központi eleme az intelligens városok digitális energiamenedzsmentje.

Az intelligens városok energiahálózata kiterjedt digitális monitoring- és menedzsmentrendszert alkot. Ezáltal a műszaki és pénzügyi üzemeltetésért felelős stáb állandó valós idejű információval rendelkezik a hálózat teljesítményéről. Ez azonnali hibaelhárítást, valamint folyamatos hatékonysági felülvizsgálatokat tesz lehetővé.

Ennek az informatikai rendszernek köszönhetően lehetőség nyílik a fogyasztási szokások behatóbb feltérképezésére is. Az energiahasználat időbeli ingadozásának ilyen mértékű ismerete révén pedig hatékonyabban kapcsolhatók be a rendszerbe az egyes megújuló energiaforrások is. Mivel a zöld energiaforrások legtöbbet hangoztatott hiányossága pontosan a nagyfokú kiszámíthatatlanság – például a napsütéses órák számának ingadozása vagy a szélerősség váltakozása –, az intelligens városok energiamenedzsmentje kivételes eszközt jelent az ezekhez az ingadozásokhoz való hatékonyabb alkalmazkodás terén.

Az intelligens fejlesztések olyan területeken történő felhasználása, mint például a közvilágítás, az egész város energiahasznosítását behálózhatják. Mindezek révén csökkenhet a települések szén-dioxid kibocsátása – az üvegházhatás csökkentése pedig komoly eredmény fenntarthatóság szempontjából.

Az okos városok energiahatékonysági és környezetvédelmi jelentőségét felismerve az Európai Bizottság 2012-ben elindította az Intelligens Városok és Közösségek Partnerséget. A program mintegy 365 millió eurós büdzsével hivatott támogatni az intelligens városok közlekedési, energiagazdálkodási és szállítási megoldásait.

A program eredményeként a Bizottság ma hat várost tart számon „a legsikeresebb intelligens város” kategóriájában a 28 tagállam körében, ezek Amszterdam, Barcelona, Koppenhága, Helsinki, Manchester és Bécs. Globális szinten a legdinamikusabb fejlődést a kelet-ázsiai régió mutatja. Az előrejelzések szerint ez a terület 2025-re mintegy harminckét intelligens várossal büszkélkedhet majd, megelőzve a harmincegy, illetve huszonöt okos várost felvonultató Európát és Amerikát. Az intelligens városok átfogó, gyors elterjedése tehát óriási energiagazdálkodási és környezetvédelmi lehetőséget jelent, ugyanakkor várhatóan komoly feladatot állít a szabályozás és informatika elé.

Ossza meg ismerőseivel

Hozzászólás a bejegyzéshez